Budapest 150 leírás

2023-ban Budapest 150. születésnapját ünnepeljük. Illetve ez így nem is pontos. Ez a város nem másfél évszázados. Budapest történelmi múltja közel kétezer éves, a 150-edik évforduló sem az alapításról szól, hanem a három történelmi városrész, Buda, Pest és Óbuda egyesítéséről.

Budapest 150. születésnapján azt a történelmi tapasztalatot igyekszik bemutatni és megünnepelni, hogy a város életében mindig azok voltak a sikeres periódusok, amikor az itt élők csoportjai képesek voltak együttműködni egymással. Az évfordulón nem csak városegyesítő elődeink emléke előtt tisztelgünk, hanem elgondolkodhatunk arról is, miként fogják otthon érezni magukat a nagyvárosokban a következő másfél évszázadban utódaink.

A városok régen fallal vették körül magukat, hogy megvédjék értékeiket, ma akkor állunk ki elveink és értékeink mellett, ha lebontjuk ezeket a falakat és hidakat építünk helyettük – ennek szimbóluma a 150 évfordulója megújuló budapesti Lánchíd a várost kettészelő Duna felett. Hidakat építünk átvitt értelemben is: elfogadásból és nyitottságból ember és ember, budapesti és idelátogató között is. Ezt szolgálja Budapest sokszínű és örökké lüktető kulturális élete, az állandó fesztiválhangulat éppúgy, mint a világhírű Budapesti Fesztiválzenekar hangversenyei. Építünk a hagyományainkra, amelyek Budapestet különleges és egyedi hellyé teszik Európában, ilyen a város sajátos kávéházi kultúrája és az egyedülálló fürdőfővárosi szerepe. Budapesten egyszerre élhető meg egy metropolisz izgalmas vibrálása és a természeti értékek közelsége.

És hogy akkor mit is jelent a budapestiség? Budapest 150 éves sztorija a budapestiek saját és városukhoz kapcsolódás története. Sokan és sokféleképpen lakják be Magyarország fővárosát: különböző vágyakkal, álmokkal és érzelmekkel élünk itt, és Budapest a város, amely teret ad annak, amire vágyunk, és hogy amit álmodunk, az megvalósulhasson. Budapest a lehetőség, egyben a felelősség is, hogy azzá váljunk, akik lenni akarunk. Budapest az önkifejezés és a szabad identitásválasztás városa. Budapest ezért változik állandóan, és hasonlít is mindig magára. 150 évvel ezelőtt a három városrész, Pest, Buda és Óbuda polgárai: elkezdték részeiből összerakni a várost. És ez a 150 éves munka ma sem ért véget, a budapestiek minden egyes nap újraegyesítik városukat. Nekik köszönhető, hogy Budapest Európa egyik leggyorsabban fejlődő metropolisza és a magyar nemzet valódi fővárosa. 

Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere